Stokes’ Ghost Petite Sirah, 2015

Världsklassvin, 92 ++, ”synd om ni missade”, enligt Dina Viner, nr 357.

Muskulöst och maffigt matvin, fullt med mörk frukt och kryddighet. Namnet kommer från en av Montereys mer kända figurer, den brittiska sjömannen James Stokes. År 1833 gick han iland i Monterey med en stor mängd stulen medicin och började kalla sig Dr Stokes. Den falska läkaren hade ingen större talang för läkaryrket med en hög dödlighet bland patienterna som resultat. Med åren blev Dr Stokes en förmögen man och borgmästare i Monterey men enligt legenden konfronterade hans söner honom till slut och han tog gift och föll ner död. Hans hem sägs fortfarande hemsökas av hans spöke – Stokes’ Ghost.

249 kr

Tillfälligt slut

Smakbeskrivning

Djupt mörklila. Stor och koncentrerad doft av mörka bär, kryddor och lakrits. Rik, fyllig och koncentrerad smak av körsbär, björnbär och vitpeppar. Balanserade tanniner och långt avslut.

Miljöarbete

Scheid Family Wines brinner för att skapa bästa möjliga vin och samtidigt vara goda förvaltare av jorden och stötta det lokala samhället. Deras toppmoderna vineri är skapat med hållbarhet i fokus. 100% av druvresterna komposteras och sprids ut i vingårdarna igen. 100% av vattnet från vinproduktionen renas och används i vingårdarna. De har även byggt ett vindkraftverk vars elproduktion räcker till att driva vineriet och förse ytterligare 125 hus med el.

Varunummer på Systembolaget 75247
Alkoholhalt 14,5%
Storlek 750 ml
Förslutning Naturkork
Produktkategori Rött vin, fylligt
Ursprung Monterey, Kalifornien, USA
Druvfördelning petite sirah 100%
Ekologiskt Nej
Vegan Nej
Passar till Smakrika rätter av mörkt kött, gärna grillat
Kolli 6

Monterey, Kalifornien, USA

Se fler produkter från Monterey

Scheid Family Wines

Redan 1972 såg Al Scheid den outnyttjade potentialen i Monterey County i en tid då vinregionen bara var i sin linda. Det som började som en ren druvodling där 100% av produktionen såldes till andra vingårdar har Al nu utvecklat till en respekterad vinproducent med flera välkända varumärken. Idag är Als två barn Scott och Heidi också med och drivande i produktionen tillsammans med ett team av vinmakare, men Al är fortfarande med och fattar de tongivande besluten. Scheid Family Wines portfölj innehåller fem unika varumärken, alla med en distinkt stil: Scheid Vineyards, District 7, Metz Road, VDR och Stokes’ Ghost.

Med 12 vingårdar bestående av drygt 1600 hektar längs en 110 km lång sträcka av Salinasdalen har Scheid ett brett urval av olika mikroklimat och jordmånar. Detta ger vinmakare Dave Nagengast fina förutsättningar att skapa viner av bästa kvalitet.

Pinot noir och chardonnay är druvor som trivs utmärkt i Montereys kustnära svala klimat med många soltimmar. Scheid Family Wines driver spännande projekt med buteljeringar i små volymer av i sanning unika viner gjorda på olika pinot noir-kloner. Alla dessa viner har sin egen karaktär präglad av sin unika plats i vingården. De här vinerna visar på ett fantastiskt sätt hur pinot noir-druvan anpassar sig och tar sig olika uttryck utifrån sin terroir.

Tack vare att familjen har vingårdar som sträcker sig långt ner i Salinas-dalen har de också förutsättningarna att framgångsrikt odla många andra druvsorter. Sauvignon Blanc, cabernet sauvignon, merlot och petite sirah är de som lyser starkast här.

Scheid Family Wines brinner för att skapa bästa möjliga vin och samtidigt vara goda förvaltare av jorden och stötta det lokala samhället. Det toppmoderna vineriet är skapat med hållbarhet i fokus. 100% av druvresterna komposteras och sprids ut i vingårdarna igen. 100% av vattnet från vinproduktionen renas och används i vingårdarna. De har även byggt ett vindkraftverk vars elproduktion räcker till att driva vingården och förse ytterligare 125 hus med el.

Se fler produkter från Scheid Family Wines