Tyskland

Tyskland är ett stor och i allmänhet underskattat vinland. Här odlas ett stort antal druvsorter, och i många fall kan de tyska namnen för välkända druvor vara lite förvirrande. Pinot Noir kallas exempelvis för Spätburgunder och Pinot Gris för Grauburgunder. Men här är Riesling kung och det produceras högklassig Riesling i alla regioner, men kanske är det framförallt i Rheingau och Mosel som de största rieslingvinerna återfinns. Får du bara lite koll på de olika kvalitetsbeteckningarna så blir det klar lättare att navigera. Kabinett, Auslese, Spätlese etc indikerar i princip sötman i vinet. Men det fina är att Auslese och Spätlese i många fall produceras i en sötare stil för att kunna lagras och över tid bli allt torrare. Samtidigt sker det häftiga saker med smakerna. En mogen Spätlese är en spännande smakupplevelse!

Scharzhofberger Riesling Spätlese, 2015

Vitt vin · Tyskland, Mosel

Mycket friskt och nyanserat vin med stor komplexitet och tydlig mineralkaraktär från världsberömt vingårdsläge. Ett vin med mycket stor lagringpotential, men även tillgängligt redan nu.

199:-

Trittenheimer Apotheke Riesling Spätlese Feinherb, 2015

Vitt vin · Tyskland, Mosel

Ett mycket friskt vin i elegant stil med en välbalanserad restsötma och tydlig mineralton från den schifferrika jordmånen.

199:-

Trittenheimer Apotheke Spätlese Trocken, 2015

Vitt vin · Tyskland, Mosel

Torrt, mycket elegant vin med markerad syra och utpräglad mineralton från en av Mittelmosels bästa och mest kända branta sluttningar, Trittenheimer Apotheke.

199:-

Fritz Willi Riesling, 2015

Vitt vin · Tyskland, Mosel

Friedrich-Wilhelm-Gymnasium har fått sitt namn från den preussiske kungen Friedrich Wilhelm III (1770-1840). Som en hyllning till sin namne släpps nu Fritz Willi, en Riesling som innehåller allt ett bra moselvin skall innehålla. Friskt, blommigt, halvtorrt och därmed ytterst allsidigt.

129:-

Wilhelm Riesling, 2016

Vitt vin · Tyskland, Mosel

Guldvinnande Riesling från anrika Friedrich Wilhelm Gymnasium. Friskt, elegant och välbalanserad! Wilhelm Riesling vann Guld i den prestigefyllda tävlingen Vinordic Wine Challenge 2017 för Bästa Vita Vin och Mest Prisvärda Vita vin. ”Torr och befriande frisk riesling från branta sluttningar och erfarna händer. Här blommar hela glaset av Moseldalen med balanserade toner av gröna syrliga äpplen, citrus, […]

109:-