Weinert Cabernet Sauvignon, 2017

Nyhet · Den 27 oktober lanseras Weinert Cabernet Sauvignon årgång 2017 i Tillfälliga sortimentet i utvalda butiker på Systembolaget.

Bodegas Weinert i Argentina har erhållit sitt världsrenommé genom ägaren och grundaren Bernardo Weinert. Han har själv rötter i Schweiz och är mycket influerad av vinmakning i Bordeaux.  Vingården har kommit att företräda den europeiska vinodlartraditionen i Argentina. Ambitionen att enbart producera högkvalitativa viner har de hållit strikt ända sedan vinhusets första årgång 1977, och i vinvärlden har Bodegas Weinert blivit en ikon känd för sin klass och elegans. Idag är det dottern Iduna Weinert och vinmakare Hubert Weber som driver produktionen. Druvorna till Weinert Cabernet Sauvignon kommer från stockar som är mellan 30 och 60 år gamla. Så här gamla stockar producerar lite men mycket koncentrerad frukt och det är en förklaring till vinets komplexitet och höga kvalitet. Lång lagringstid, skickligt handlag, precision och lyhördhet för mognadsprocessen en annan. Lagringen sker i vinhusets underjordiska vinkällare på stora franska ekfat under minst tre år, därefter får vinet stabiliseras och utvecklas ytterligare tid på flaska. Weinert Cabernet Sauvignon 2017 är drickfärdigt nu, men går också bra att lagra vidare ytterligare några år.

199 kr

Lanseras 27 oktober

Smakbeskrivning

Doft av plommon, svarta vinbär, körsbär, ceder, mint, tobak, multna löv, nötter, läder och mineral. Smak av plommon, björnbär, torkad frukt, vanilj, ceder, örter och rostade nötter och kaffe. Tanninerna är tydliga men elegant integrerade i den mogna frukten vilket ger en behaglig munkänsla. Vinet har en genomgående fräschör och lång eftersmak.

Varunummer på Systembolaget 92964
Alkoholhalt 14,5
Storlek 750 ml
Förslutning Naturkork
Produktkategori Rött vin, fylligt
Ursprung Mendoza, Cuyo, Argentina
Druvfördelning cabernet sauvignon 100%
Ekologiskt Nej
Vegan Nej
Passar till Rätter av kött, grytor och stek av lamm eller vilt, ost.
Sockerhalt 0,3 g/100ml
Kolli 12

Mendoza, Cuyo, Argentina

Mendoza ligger i västra Argentina, i höjd med Chiles huvudstad Santiago. Mendoza utgör hjärtat i vinlandet Argentina och står för 80% av vinproduktionen. De första druvorna planterades av de spanska erövrarna invid Andernas floder redan på 1500-talet där de fann ett idealiskt klimat med inga eller små mängder nederbörd och med stora temperaturskillnader mellan natt och dag. Bland de blå druvorna dominerar Malbec, Bonarda, Cabernet Sauvignon och Syrah och bland den vita Sauvignon Blanc, Torrontes och Chardonnay.

Se fler produkter från Mendoza

Bodegas Weinert

Argentinska Bodegas Weinert grundades 1975 då Bernardo Weinert, en brasiliansk affärsman med tyska rötter, köpte ett nergånget vineri i Lujan de Cuyo i Mendoza. Under ledning av vinmakaren Raúl de la Mota producerade vineriet den numera legendariska första årgången 1977. Weinert Malbec Estrella 1977 släpptes på nytt 20 år senare och blev då känt som ett av Sydamerikas bästa viner. Kännetecknet för vinerna från Bodega Weinert är att de får mogna på stora ekfat, från 2000 till 6000 liter. De får sedan mogna vidare på flaska innan de släpps till försäljning. De yngsta vinerna som släpps brukar vara runt 5 år men de släpper även små upplagor av äldre årgångar regelbundet.

Se fler produkter från Bodegas Weinert